Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

B7

B7
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
ΟΜΑΔΑ Β7

ΚΛΙΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:
Άνδρας 21 ετών οδηγώντας το σπορ αυτοκίνητό του και μετά από μετωπική σύγκρουση παρουσίασε απώλεια των αισθήσεων και των εκούσιων κινήσεων των κάτω άκρων του. Υπήρχε επίσης αδυναμία κινήσεων των άνω άκρων, ιδιαίτερα των χεριών του. Ο ασθενής κρατήθηκε ζεστός και ακίνητος μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Μετά την εξέταση στο νοσοκομείο, του έγιναν ακτινογραφίες στη σπονδυλική στήλη.
        I.      Περιγράψτε την ανατομία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
     II.      Ποια είναι η πιθανή αιτία παράλυσης του ασθενούς;
   III.      Ποιες άλλες φυσιολογικές λειτουργίες δε θα βρίσκονται πια κάτω από εκούσιο έλεγχο;

Ι) Περιγράψτε την ανατομία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
Η ανώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από εφτά σπονδύλους(Α1-Α7). Ο πρώτος ονομάζεται άτλαντας και αρθρώνεται με το κρανίο μέσω των ινιακών κονδύλων του ινιακού οστού. Δε διαθέτει σώμα και ακανθώδη απόφυση αλλά το σπονδυλικό του τρήμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ο άξονας(Α2 σπόνδυλος) χαρακτηρίζεται από την παρουσία μίας ξεχωριστής απόφυσης(οδόντας). Αυτοί οι σπόνδυλοι(Α1-Α2)πραγματοποιούν τις κινήσεις της κεφαλής, δηλαδή την πρόσθια και οπίσθια κάμψη της αλλά και τη δεξιά και αριστερή στροφή της. Οι Α3 έως Α6 σπόνδυλοι έχουν την κλασική σπονδυλική δομή με το μικρό σώμα, το σχετικά μεγάλο σπονδυλικό τρήμα, τις εγκάρσιες αποφύσεις με τρήματα για τις σπονδυλικές αρτηρίες και τη δισχιδή ακανθώδη απόφυση. Παρόμοια είναι και η δομή του Α7 σπονδύλου μόνο που η ακανθώδης απόφυσή του δε διχάζεται γεγονός που την καθιστά εύκολα ψηλαφητή και συνεπώς οδηγό σημείο για τον εντοπισμό των υπόλοιπων σπονδύλων. Οι σύνδεσμοι που καλύπτουν την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι οι: πρόσθιος και οπίσθιος επιμήκης, ωχρός, αυχενικός, πρόσθιος και οπίσθιος επιπωματικός και καλυπτήριος υμένας. Ιδιαίτερα σημαντικός κρίνεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος του άτλαντα, ο οποίος σε συνδυασμό με τους πτερυγοειδείς συνδέσμους σχηματίζει το σταυρωτό σύνδεσμο που ελέγχει τις κινήσεις της κεφαλής.

ΙΙ) Ποια είναι η πιθανή αιτία παράλυσης του ασθενούς;
Ο ασθενής υπέστη ρήξη ή διάταση του νωτιαίου μυελού είτε επειδή κινήθηκε απότομα μπροστά είτε διότι το πίσω μέρος της κεφαλής του δέχθηκε κάποιο ισχυρό χτύπημα. Με βάση την απώλεια των αισθήσεων που παρουσιάζεται στα κάτω άκρα και την αδυναμία κίνησης των άνω άκρων συμπεραίνουμε ότι η διατομή πραγματοποιήθηκε στο ύψος των Α6 και Α7 σπονδύλων. Το γεγονός αυτό καθιστά τον ασθενή παραπληγικό, καθώς η ρήξη του νωτιαίου μυελού προκαλεί απώλεια αίσθησης και κίνησης από το επίπεδο της βλάβης και κάτω. Άλλα πιθανά προβλήματα που προκύπτουν είναι η διατομή του μεσοσπονδύλιου δίσκου, μεταξύ αυτών των σπονδύλων, και η πρόπτωση του πηκτοειδούς πυρήνα του.

ΙΙΙ) Ποιες άλλες φυσιολογικές λειτουργίες δε θα βρίσκονται πια κάτω από εκούσιο έλεγχο;
Αρχικά, ο ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση νωτιαίας πληξίας, που διαρκεί ορισμένες μέρες ή εβδομάδες και χαρακτηρίζεται από απώλεια όλων των σωματικών και σπλαχνικών δραστηριοτήτων. Με το πέρας αυτής της περιόδου επανέρχονται τα αντανακλαστικά, εγκαθίσταται η σπαστικότητα των μυών αλλά και η αύξηση των τενόντιων αντανακλαστικών κάτω από το επίπεδο της βλάβης. Παράλληλα, η λειτουργία της κύστης και του εντέρου δεν υπόκεινται πλέον σε εκούσιο έλεγχο, ενώ υπάρχει και απουσία αισθητικότητας των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου